موضوعات وبسایت : اجتماعی خانواده

کتک زدن بچه

کتک زدن بچه

نویسنده : علی بجنوردی | زمان انتشار : 05 تیر 1398 ساعت 12:46

آیا پدر و مادر ها هنوز بچه هایشان را کتک می زنند؟

بررسی های انجام شده نشان می دهند که میزان تنبیه بدنی کودکان از سوی والدین در دهه های گذشته به آرامی رو به کاهش است. حدود 65% از بزرگسالانی که مورد بررسی قرار گرفته اند، گزارش کرده اند که بچه هایشان را کتک می زنند. اما اثرات منفی کتک زدن کودکان و 3 راهکار جلوگیری از آن چیست؟ آیا اصلا والدین می دانند که نباید کودک شان را کتک بزنند؟

در بررسی ها و تحقیقات انجام شده، از مادران خواسته شد که به وسیله ی دوربین فیلم برداری ساعاتی از روز را ضبط کنند. در نتیجه مشخص شد که آنها دو برابر چیزی که گفته بودند، کودکانشان را کتک می زدند.

حدود 50 کشور در همه ی موقعیت ها از جمله خانه، تنبیه بدنی را ممنوع کرده اند. و در بیش 100 کشور تنبیه بدنی در مدارس ممنوع است. به هرحال برقراری این سیاست ها در کاهش مرگ میر کودکان موثر واقع شده اند. اما هنوز کشورهای زیادی هستند که قانونی برای ممنوعیت تنبیه جسمانی کودکان ندارند و یا عواقبی برای آن در نظر نگرفته اند.


همچنین بخوانید: با کودک لجبازتان چه باید بکنید؟


آیا پدر و مادر ها می دانند که نباید کودکانشان را کتک بزنند؟

آیا اصلا والدین می دانند که ضرر و آسیب کتک زدن کودکانشان بیشتر از سود آن است؟ داده ها نشان می دهند که آسیب و ضرر کتک زدن بچه ها خیلی زیاد است، ولی به نظر می رسد که دانستن این داده ها هم کمک چندانی به کاهش آن نمی کند.

در سال 2014، موری استراوس و همکارانش صدها مطالعه را خلاصه کرده و 15 مورد از عواقب مرتبط با تنبیه جسمانی در کودکان را پیدا کردند. که از جمله ی آنها می توان موارد زیر را نام برد:

  • ممکن است در آینده روابط والد-فرزند ضعیفی با کودکان خودشان داشته باشند.
  • احتمال بیشتر ارتکاب جرم در کودکی یا بزرگسالی
  • احتمال خشونت خانوادگی بیشتر 
  • احتمال بیشتر سوء مصرف مواد و ابتلا به افسردگی
  • احتمال بیشتر برقراری رابطه ی جنسی اجباری 
  • احتمال بیشتر سوء استفاده ی جنسی از کودکان خودشان

در رسانه های مختلف تبلیغات زیادی در باب جلوگیری از کتک زدن کودکان وجود دارد، اما خیلی کم پیش می آید که از اثرات و عواقب آن صحبت شود. چرا با همه ی این تبلیغات بازهم والدین متوجه نمی شوند که نباید کودکانشان را کتک بزنند؟ چه بسا برای خود بهانه های گوناگون می آورند و کارشان را به طور کامل توجیه می کنند. خیلی از این افراد معتقد هستند که برای تربیت کردن کودک باید او را کتک زد!!! جالب اینجاست که هیچگونه شواهدی مبنی بر تربیت درست کودکان از طریق کتک زدن وجود ندارد. و هر چه که هست عواقب منفی است که چند مورد از آنها را هم برایتان ذکر کردم.


همچنین بخوانید: با اثرات روانشناختی و هیجانی سوءاستفاده ی جنسی در کودکان آشنا شوید!


همانطور که قبلا ذکر کردم تنبیه بدنی کودکان رو به کاهش است، اما سرعت آن بسیار کم است. شاید این روند جلوگیری از کتک زدن بچه ها و قبول عواقب منفی آن سالها و دهه ها به طول بیانجامد، که باعث تاسف است.

چرا والدین کودکانشان را کتک می زنند؟

انگیزه های هشیار یا ناهشیار مجازات جسمانی کودکان توسط والدین بسیارند، که از جمله ی آنها می توان موارد زیر را ذکر کرد:

  • کنترل افکار و رفتار کودکان
  • اجتماعی و منظم کردن کودکان
  • درماندگی، خستگی، استرس و خشم والدین که منجر به رفتار خشونت آمیز می شوند.
  • رفتاری که قبلا با خودشان شده است را حال روی کودکانشان تکرار می کنند.
  • عدم آگاهی از راهکار دیگر برای تربیت

ترکیبی از همه ی این رفتارها و انگیزه ها باعث می شوند که متوجه شویم چرا هنوز بعضی از والدین کودکانشان را کتک می زنند. به نظر بعضی از والدین کتک زدن راهی برای تربیت است و آنها نمی خواهند که خشونت، بی انگیزگی و بسیاری مشکلات دیگر را به کودکشان منتقل کنند. ولی این راه حلی برای حل مشکلات رفتاری کودک نیست بلکه صدها برابر آن را بدتر می کند.


همچنین بخوانید:اگر کودک رابطه ی جنسی پدر و مادرش را دید ، چه باید کرد؟


والدین فرزندانشان را دوست دارند ولی گاهی از آنها متنفر می شوند. دکتر D. W. Winnicott متخصص اطفال و روانکاو معروف 18 دلیل که مادرها ممکن است از فزندشان متنفر شوند را مطرح کرده است. مثلا : کودک در هنگام بارداری و زایمان به بدن مادرش آسیب وارد می کند. (درد یا مشکلات زیبایی) کودک در زندگی خصوصی مادر یک مزاحم محسوب می شود و …

 راهکارهایی که جایگزین بهتری برای کتک زدن بچه ها هستند

کلمه ها به جای واکنش ها: از کلمات برای فهمیدن احساسات کودکتان و توضیح دادن احساسات خودتان استفاده کنید. افزایش توانایی کودک برای استفاده از کلمات برای بیان احساساتش منجر به نتایج مثبتی مثل: افزایش توانایی کنترل تکانه و خودآگاهی و تصمیم گیری متفکرانه می شود.

الگوی خوبی باشید: طوری صحبت کنید و عمل کنید که دوست دارید کودکتان هم همانطور عمل کند و صحبت کند. کودکتان سعی می کند شبیه شما باشد.همانطور که روانکاو “جان گدو” در سال 2005 اشاره کرد، این فرآیندهای شناسایی و درونی سازی یکی از مهمترین عوامل تشکیل دهنده ساختار شخصیت و سلامت روان هستند.

از تقویت مثبت استفاده کنید: وقتی که استانداردهای مناسب توسط کودک رعایت می شود، پاداش و تحسین باعث افزایش عزت نفس او خواهد شد. سعی در افزایش رفتار خوب کودکتان داشته باشید تا رفتارهای متغایر آن کاهش پیدا کنند.  در ادامه بخوانید: چگونه رفتار خوب کودکمان را افزایش دهیم؟

همانطور که آبراهام لینکن روانشناس بزرگ می گوید: اگر کتک زدن بچه ها کار اشتباهی نیست، پس هیچ کاری اشتباه نیست! اگر نمی توانید خشم و واکنش هایتان را کنترل کنید، به یک متخصص بهداشت روان مراجعه کنید. هیچ توجیهی برای کتک زدن کودکتان وجود ندارد و با این کار فقط اوضاع را هم برای خودتان هم برای فرزندتان به شدت وخیم تر خواهید کرد.

ممکن است به خواندن این مطالب هم علاقمند باشید:

  • اگر می خواهید کودکتان لوس نشود هرگز این رفتارها را انجام ندهید!

  • راهکارهایی برای از بین بردن ترس کودک از دکتر !

  • با اختلال هویت تجزیه ای (شخصیت چندگانه) به طور کامل آشنا شوید

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟




ارسال نظر

نام


ایمیل


نظر