موضوعات وبسایت : اجتماعی خانواده

ازدواج تیپ های شخصیتی mbti

ازدواج تیپ های شخصیتی mbti

نویسنده : سمیرا | زمان انتشار : 11 شهریور 1398 ساعت 10:14

این داستان زندگی یک زوج جوان است: زن موجب شورونشاط مهمانی است, درحالی‌که مرد به هر بهانه‌ای می‌خواهد زودتر آنجا را ترک کند. مرد منظم و سخت‌گیر است درحالی‌که زن پاکت شیر را روی پیشخوان آشپزخانه و لباس‌ها را روی زمین رها می‌کند. مرد منطقی و زن احساسی است؛ مرد از سیاره مریخ و زن از سیاره ونوس آمده است.

ایده غالب این است که اضداد یکدیگر را جذب می‌کنند و همه ما حداقل یکی از این “زوج های عجیب‌وغریب” را می‌شناسیم که باوجود تفاوت‌های اساسی، یک زندگی مشترک موفق را تجربه می کنند.

آیا این موضوع حقیقت دارد که اضداد یکدیگر را جذب می‌کنند؟ مهم‌تر اینکه, چه چیزی باعث ایجاد رضایت در ازدواج و زندگی زناشویی می‌شود؟ یک متضاد تشویق‌کننده یا یک شریک آرامش‌دهنده؟

بسیاری از محققان روانشناسی تصمیم گرفته‌اند به این پرسش پاسخ دهند. پژوهشگرانی که به مطالعه موضوع سازگاری و تفاهم در ازدواج پرداخته‌اند, معمولاً افراد را بر اساس تیپ شخصیت شناسی به‌منظور طبقه‌بندی تفاوت‌های فردی موردمطالعه قرار می‌دهند.

سیستم ۱۶ تیپی که  محقق و دکتر روانشناس ایزابل بریگز آن را ابداع کرده ( تست شخصیت شناسی MBTI ) رایج‌ترین سیستم تیپ شخصیت شناسی مورداستفاده در سرتاسر دنیاست که یک مبنای قابل‌فهم برای مطالعات موجود درزمینهٔ سازگاری و تفاهم در  ازدواج ارائه می‌دهد.

سیستم تیپ شخصیتی MBTI می‌گوید تفاوت‌های بنیادی زوج در تفکر, تصمیم گیری و سازمان‌دهی زندگی از طریق اندازه‌گیری اولویت‌های آن‌ها در چهار حوزه اصلی قابل‌درک است:

تیپ شخصیت درونگرا در مقابل تیپ شخصیت برونگرا

این حوزه اشاره به‌ حالتی دارد که شما توجه و انرژی خود را بر آن متمرکز می‌کنید. شخصیت برون گرا به دنیای بیرون و دیگر افراد متمرکز است و انرژی خود را از طریق انگیزش بیرونی و تعامل با دیگران به دست می‌آورد.

در مقابل، شخصیت درون گرا بیشتر بر افکار, ایده‌ها, احساسات و دنیای خود تمرکز دارد و انرژی خود را از طریق صرف وقت برای انجام فعالیت‌های انفرادی یا تفکر آرام به دست می‌آورد.

تیپ شخصیتی حسی در مقابل تیپ شخصیتی شهودی

این حوزه به ارجحیت شما برای چگونگی دست‌یابی به اطلاعات اشاره می‌کند. افراد با تیپ شخصیتی حسی اغلب اطلاعات را به شیوه‌ای بسیار ملموس, با جزئیات و با یک روش منطقی جمع‌آوری می‌کنند. افراد با تیپ شخصیتی حسی عمل گرا هستند و در زمان حال زندگی می‌کنند.

درحالی‌که فرد با تیپ شخصیتی شهودی اغلب ادراکات ذهنی دارد و بیشتر به معنی, ارتباطات و احتمالات در زندگی می‌اندیشد. افراد با تیپ شخصیتی شهودی اغلب از قوه ایده پردازی و تصویرپردازی بهتری برخوردارند.

تیپ شخصیتی تفکر گرا در مقابل تیپ شخصیتی احساسی

این حوزه به ارجیحت شما برای تصمیم گیری اشاره می‌کند. ترجیح افراد با تیپ شخصیت تفکر گرا تصمیمات مبتنی بر واقعیت یا داده است، چراکه آن‌ها دوست دارند مسائل را به شیوه ای منطقی استدلال کنند. درحالی‌که افراد با تیپ شخصیت احساسی تصمیماتی را می‌گیرند که متناسب با ارزش‌های آن‌هاست و به برقراری روابط هماهنگ با دیگران کمک می‌کند.

تیپ شخصیتی ساختارگرا در مقابل تیپ شخصیتی منعطف

این حالت به ارجحیت شما به نظم بخشیدن به زندگی و مربوط به سبک زندگی است. افراد با تیپ شخصیتی ساختارگرا تمایل به انتخاب ساختار, برنامه زمانی و طرح‌ریزی دارند. آن‌ها انتظارات شفاف را دوست دارند و از اینکه کارهای خود را به پایان برسانند احساس کامیابی می‌کنند.

افراد با تیپ شخصیتی منعطف  یک زندگی انعطاف پذیر, فی‌البداهه و نامحدود را ترجیح می‌دهند. آن‌ها از این احساس که انتخاب‌هایشان آزاد است و احتمالات بسیاری وجود دارد لذت می‌برند.

هنگامی‌که محققان روانشناسی به تجزیه‌وتحلیل میزان رضایت زوج از زندگی زناشویی پرداختند, عواملی که بیشترین ارتباط را با یک ازدواج موفق داشت همان عواملی بود که همیشه درباره آن‌ها شنیده‌ایم:

  • داشتن مهارت برقراری ارتباط صحیح با همسر
  • داشتن ارزش‌ها و علایق مشترک زوج
  • توانایی حل اختلافات و مشکلات زناشویی با حفظ آرامش و آزادانه با همسر

اما نتیجه مطالعات روانشناسی باربارا بارون-تیگر و پل تیگر ( دو محقق مشاوره ازدواج ) بر روی تیپ شخصیتی صدها زوج نشان می‌دهد هرقدر تیپ شخصیتی زوج به هم نزدیک‌تر باشد، در برقراری ارتباط با همسر موفق تر خواهد بود.

اگرچه افراد متضاد ممکن است در نگاه اول یکدیگر را بیشتر جذب کنند, اما نتایج تحقیقات تست شخصیت شناسی ازدواج نشان می‌دهد حفظ رابطه با فردی که تیپ شخصیتی مشابه با شما دارد آسان‌تر است. به‌هرحال, این بدان معنی نیست که برای دستیابی به یک ازدواج موفق باید دقیقاً همسر با تیپ شخصیتی مشابه خود را پیدا کنید.

طبق آمار، بیشترین ازدواج ها در میان زوج هایی با داشتن دو تیپ شخصیتی مشترک ( از بین چهار تیپ شخصیتی موجود) صورت می‌گیرد. برای مثال, ازدواج تیپ شخصیتی ISTP با تیپ شخصیتی ESTJ .

محققان هم‌چنین دریافتند برخی از  تیپ های شخصیتی هنگام تعیین میزان تفاهم در ازدواج  نسبت به برخی دیگر از تیپ ها از درجه اهمیت بیشتری برخوردارند و احتمال طلاق و جدایی زوج در میان برخی از تیپ های شخصیتی بیشتر است.

راث شرمن در مطالعه‌ای دریافت، تفاوت در تیپ شخصیت برون گرا / درون گرا زمینه‌ساز بیشترین اختلاف با همسر در زندگی زناشویی است. به‌ویژه, ازدواج زن با تیپ شخصیتی برون گرا با مرد دارای تیپ شخصیتی درون گرا موجب اختلافات زناشویی می‌شود.

 شاید این به علت درک سنتی در جامعه است که مرد باید فرد غالب و بیانگر در زندگی مشترک باشد. به‌هرحال, این تأثیر حاصل مطالعه‌ای است که بیش از ۲۰ سال پیش انجام شده است. هرچه در روابط زناشویی خود آگاه‌تر شویم و به برابری جنسیتی زن و مرد بیشتر اعتقاد پیدا کنیم, تفاوت نگاه در این تیپ شخصیتی در ازدواج  اهمیت کمتری پیدا می‌کند.

همچنین به نظر می‌رسد تیپ شخصیتی حسی/ شهودی نقش مهمی در جذب زوج به هم بازی می‌کند. مطالعات روانشناسی انجام شده توسط ایزابل بریگز مایرز نشان داده است، افراد معمولاً در ازدواج جذب کسانی می‌شوند که تیپ شخصیتی حسی/شهودی مشترکی با یکدیگر دارند.

هنگامی‌که زوج از تیپ شخصیتی حسی یا شهودی یکسانی برخوردارند, به‌طور اساسی دنیا را از دیدگاه مشابهی می‌بینند. زوج هایی که هر دو تیپ شخصیتی شهودی و یا تیپ شخصیتی حسی دارند یکدیگر را راحت‌تر درک می‌کنند و احتمالاً بیشتر حس می‌کنند که زبان مشترکی برای ارتباط صحیح با همسر دارند.

درحالی‌که شباهت در تیپ شخصیتی حسی/ شهودی ممکن است در جذب زن و مرد به هم  تعیین‌کننده باشد, اما  داشتن تفاهم زن و شوهر در  بلندمدت ظاهراً موضوع مهم‌تری است.

 بر اساس تحقیقات روانشناسی سه مقیاس آخر ( تیپ شخصیتی حسی در مقابل تیپ شخصیتی شهودی، تیپ شخصیتی تفکر گرا در مقابل تیپ شخصیتی احساسی و تیپ شخصیتی ساختارگرا در مقابل تیپ شخصیتی منعطف ) نقش پیچیده‌ای در تعیین میزان تفاهم زوج بعد از ازدواج ایفا می‌کنند.

این مقیاس‌ها تأثیر اساسی بر شیوه ارتباط صحیح زوج و تفاهم در زندگی مشترک دارد. بنابراین, در صورت وجود تفاوت‌های شخصیتی در زوج , احتمال ایجاد سوءتفاهم , ارتباط زناشویی ناسالم و مشکلات و اختلافات در زندگی مشترک بیشتر است.

محققان, تیگر و بارون تیگر, با بررسی زوج ها با سه تیپ شخصیتی آخر به  این نتیجه رسیدند که به‌طورکلی زوج هایی که در  تشابه بیشتری در تیپ های شخصیتی ( از چهار تیپ شخصیتی ) با هم دارند به تجربه دستیابی به یک ازدواج موفق نزدیک‌ترند.

بااین‌حال, زوج هایی نیز در تحقیقات بودند که علیرغم عدم تشابه تیپ شخصیتی , رابطه زناشویی موفقی با همسر خود داشتند.

برخی از تیپ های شخصیتی مشابه نیز در ازدواج موفق نبودند مثلاً:

  • زوج با تیپ شخصیتی حسی و ساختارگرا مثل (ESTJ, ESFJ, ISTJ, ISFJ) میزان رضایت بیشتری از ازدواج داشتند. زوج با چنین تیپ های شخصیتی ترجیح می‌دهند سنت‌گرایانی باشند که برای تعهدات خود در ازدواج ارزش و احترام قائل هستند.
  • زوج هایی که در تیپ شخصیتی هر دو آن‌ها شخصیت احساسی و شخصیت تفکر گرا وجود دارد مثل(ENFP, INFP, ENFJ, INFJ)  هنگام ازدواج با هم به میزان ۷۳% در زندگی مشترک احساس رضایت دارند. زوجی که در تیپ شخصیتی هر دو آن‌ها شخصیت احساسی و تفکر گرا وجود دارد ارزش زیادی برای برقراری یک رابطه زناشویی موفق قائل هستند و احتمالاً بیش از تمامی تیپ های شخصیتی دیگر خود را متعهد به ازدواج و زندگی مشترک  می‌کنند.
  • فرد با تیپ شخصیتی احساسی ، شهودی و منعطف (تیپ شخصیتی INFP و تیپ شخصیتی ENFP) هنگام ازدواج با تیپ شخصیتی حسی , تفکرگرا و ساختارگرا (تیپ شخصیتی ESTJ و تیپ شخصیتی ISTJ) تنها ۴۲% رضایت از ازدواج خوددارند, اگرچه این یکی از رایج‌ترین ازدواج ها در میان زوج های مورد مطالعه بود. تیپ شخصیتی NFP احتمالاً احساس می‌کند که شریک او محافظه کار و پنهان کار است, درحالی‌که تیپ شخصیتی STJ ممکن است شریک خود را غیرقابل‌پیش‌بینی و غیرقابل اعتماد بداند.
  • وجود شخصیت احساسی مشترک در میان زوج ها, شاید به دلیل تمایل زوج احساسی به گذراندن وقت و انرژی بیشتر برای حفظ رابطه زناشویی و زندگی مشترک , می‌تواند تفاوت‌های موجود در دیگر موارد شخصیتی را جبران کند. به‌ویژه, فرد با تیپ شخصیت احساسی , حسی و ساختارگرا (تیپ شخصیتی ISFJ و تیپ شخصیتی ESFJ) هنگام ازدواج با شخصیت احساسی ، شهودی و منعطف (تیپ شخصیتی ENFP و تیپ شخصیتی INFP ) تا ۸۶ درصد رضایت از ازدواج خود را نشان دادند. همچنین میزان رضایت فرد با شخصیت احساسی , حسی و ساختارگرا (تیپ شخصیتی ISFJ و تیپ شخصیتی ESFJ )  هنگام ازدواج با شخصیت احساسی ، شهودی و ساختارگرا (تیپ شخصیتی ENFJ و تیپ شخصیتی INFJ ) برابر با ۶۷% بود.
  • در برخی موارد, برخورداری از تیپ های شخصیتی مشابه به معنای رضایت از ازدواج نیست. افراد با تیپ شخصیت حسی ، تفکر گرا و منعطف ( ISTP و ESTP) هنگام ازدواج با همین تیپ شخصیتی (تیپ شخصیتی ISTP و تیپ شخصیتی ESTP ) تنها ۳۳ % از ازدواج خود راضی بودند. محققان روانشناسی چنین استدلال می‌کنند که تیپ های شخصیتی ESTP و ISTP کمتر از تمامی انواع دیگر تیپ های شخصیتی به کیفیت روابط زناشویی خود اهمیت می‌دهند.
  • به‌طور مشابه، زوج با تیپ های شخصیتی تفکر گرا و شهودی (ENTP, INTP, ENTJ, INTJ) تنها ۵۹% رضایتمندی را هنگام ازدواج با شخصیت مشابه تفکر گرا و شهودی (ENTP, INTP, ENTJ, INTJ) تجربه کردند. این تیپ های شخصیتی ازجمله سخت‌گیرترین شریک‌های زندگی هستند و خشنود کردن آن‌ها  در ازدواج کاری بسیار مشکل است.

دیگر تحقیقات روانشناسی انجام شده توسط دکتر نانسی ماریلوس در دانشگاه سنت مری, اطلاعات مهمی درباره الگوهای ازدواج میان تیپ های شخصیتی ارائه می‌کند:

  • احتمال ازدواج با فردی متعلق به تیپ شخصیتی یکسان در میان برخی از تیپ ها بیشتر است, این تیپ ها شامل تیپ شخصیتی INFP, INFJ و INTP در میان مردان و تیپ شخصیتی ENFJ و INFJ در میان زنان است.
  • دو تیپ شخصیتی وجود دارد که در آن افراد متضاد در ازدواج جذب یکدیگر می‌شوند: ازدواج مرد با تیپ شخصیتی ESTJ با زن تیپ شخصیتی INFP و همچنین ازدواج مرد با تیپ شخصیتی ESTP با زن با تیپ شخصیتی INFJ. به‌هرحال, دلیل آن ممکن است این باشد که این دو تیپ شخصیتی در میان مردان به‌احتمال‌زیاد تجربه ازدواج مجدد را خواهند داشت.
  • برخی تیپ های شخصیتی به‌طورکلی در زندگی مشترک ناراضی‌تر هستند و یک ازدواج موفق را تجربه نمی‌کنند. زنانی که با مردان متعلق به تیپ شخصیتی INTP ازدواج می‌کنند، احتمال طلاق و جدایی بیشتری دارند. تیپ شخصیتی INTP یکی از نادرترین تیپ های شخصیتی را به خود اختصاص می هد و برای این افراد انتخاب همسر که هم عقیده آن‌ها باشد بسیار اهمیت دارد.

همان‌طور که می‌بینیم به‌طورکلی زوج هایی که با تیپ شخصیتی مشابه خود ازدواج می‌کنند رضایتمندی بیشتری از زندگی مشترک خود دارند. بااین‌حال, محققان روانشناسی تأکید می‌کنند در تمامی یافته‌های آن‌ها, مهارت برقراری ارتباط صحیح با همسر , داشتن علایق مشترک زوج و داشتن رابطه صمیمی و عاطفی زوج از اصلی‌ترین عوامل در دستیابی به یک ازدواج موفق است.

باوجوداینکه دستیابی به این اهداف با همسری که شبیه شما باشد آسان‌تر است, اما دستیابی به یک ازدواج موفق برای زوج هایی با تیپ شخصیتی متفاوت نیز کاملاً وجود دارد. هنگامی‌که زوج برای درک و احترام به تفاوت‌های یکدیگر تلاش می‌کنند, می‌توانند چیزی را که مشکل یا منشاء اختلاف با همسر است را به فرصتی برای بهبود روابط زن و شوهر تبدیل کنند.

افرادی که در ازدواج با تیپ شخصیتی متفاوت، راهی برای درک و حمایت عاطفی از همسر خود پیدا می‌کنند، اغلب احساس رضایت بیشتری از زندگی زناشویی خود دارند.

زوج هایی که تیپ های شخصیتی متفاوتی دارند می‌توانند به یکدیگر انگیزه داده و یکدیگر را به چالش بکشانند. آن‌ها چنان از یکدیگر می‌آموزند که زوج های مشابه هم قادر به انجام آن نیستند. آن‌ها هم‌چنین می‌توانند زوج های کارآمدتری باشند چراکه به نقاط ضعف یکدیگر توجه کرده و آن‌ها را جبران می‌کنند.

به رسمیت شناختن و احترام به نگرش و طرز تفکر همسر و تشکر و قدردانی از نظرات و اعتقادات یکدیگر در ازدواج , صرف‌نظر از اینکه با تفکرات و نظرات همسر خود موافق یا مخالف باشید, برای بهره‌مندی از یک رابطه زناشویی موفق حیاتی است.

اگرچه مطالعه تفاهم زوج در یک زندگی مشترک موفق آموزنده است, لازم به یادآوری است هر ازدواجی منحصر به خود است و هر زوج می‌تواند با آموزش مهارت های زندگی برای بهتر شدن روابط زن و شوهر کمک کند.

هنگامی‌که صحبت از رضایت از زندگی زناشویی است, سه عامل اصلی در ازدواج موفق شامل برقراری ارتباط صحیح با همسر  , اعتماد به همسر  و احترام به همسر در هر نوع از تیپ های شخصیتی دست‌یافتنی است.

Summary

Reviewer

ازدواج تیپ های شخصیتی

Review Date

۱۳۹۸-۰۱-۰۶

Reviewed Item

ازدواج تیپ شخصیتی MBTI

Author Rating

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟




ارسال نظر

نام


ایمیل


نظر