مقاله مسئولیت پذیری کودکان

مقاله مسئولیت پذیری کودکان

نویسنده : سمیرا | زمان انتشار : 09 مرداد 1398 ساعت 19:27

مسئولیت پذیری کودکان

دسته بندی : تربیت و روانشناسی

%D9%85%D8%B3%D8%A6%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AA%20%D9%BE%D8%B0%DB%8C%D8%B1%DB%8C%20%DA%A9%D9%88%D8%AF%DA%A9%D8%A7%D9%86.jpg3 8, 2017کودک آنلاین

مسئولیت پذیری کودکان چرا اینقدر باید بگویم لباسهایت را جمع کن؟ .... تو باید مشق‌هایت را زودتر شروع می‌کردی؟ ..... مراقبت از حیوان خانگی وظیفۀ توست. ...... با این سرعت در پیاده‌رو دوچرخه سواری نکن. مسئولیت پذیری کودکان

مسئولیت پذیری کودکان
چرا اینقدر باید بگویم لباسهایت را جمع کن؟ .... تو باید مشق‌هایت را زودتر شروع می‌کردی؟ ..... مراقبت از حیوان خانگی وظیفۀ توست. ...... با این سرعت در پیاده‌رو دوچرخه سواری نکن.
همۀ والدین می‌خواهند فرزندانشان مسئولیت پذیر باشند. آنها می‌خواهند بچه‌هایشان با دیگران با ملاحظه رفتار کنند؛ تکالیف مدرسه‌شان را به دقت و به‌موقع انجام دهند؛ با حیوانات خانگی مهربان باشند؛ از قوانین مربوط به امنیت پیروی کنند و در کارهای خانه همکاری داشته باشند.
وقتی کودکان مسئولیت پذیری ندارند والدین آشفته و ناراحت می‌شوند، پس او بالاخره کی یاد می‌گیرد کارهایش را درست انجام دهد؟
مسئولیت پذیری به خصلتهای دیگری مثل تفکر، شعور، بخشندگی و همدلی نیاز دارد. لازمۀ مسئولیت پذیری، بلوغ، هوشیاری و وجدان اجتماعی است. در حالی که ممکن‌است یک کودک 9 ساله کاملاً احساس مسئولیت پذیری داشته باشد، یک کودک شش ساله تازه دارد یاد می‌گیرد که چطور دربارۀ کارهایش فکر کند.
برای اینکه کودکی مسئولیت پذیری را یاد بگیرد لازم است الگوهای خوبی داشته باشد. والدینش استانداردهایی را در نظر می‌گیرند که او آنها را دنبال می‌کند. اگر آنها بر اهمیت انجام کاری به نحو احسن و توجه به دیگران تاکید کنند، او نیز همان رفتار را می‌آموزد. او اغلب در خانۀ یک دوست مؤدبانه رفتار می‌کند و در مدرسه به رفتارش توجه کامل دارد.
فرآیند یادگیری به سرعت و آسانی سپری نمی‌شود. کودکان شش تا نه ساله به یادآوریهای مکرر نیاز دارند، به‌خصوص در مورد نظافت شخصی و وظایف مربوط به خانه.
از آنجا که یک کودک به‌ندرت از این کارها لذت می‌برد یا به آنها توجه می‌کند برای انجام این امور انگیزه‌ای ندارد. این حالت قابل درک است؛ حتی بزرگسالان دوست ندارند دائماً نظافت کنند، خرید کنند، تعمیر کنند و صورت‌حسابها را بپردازند.
همچنین کودکان دلایل انجام بسیاری از کارها را درک نمی‌کنند. شاید مرتب کردن تخت ظاهراً اهمیتی نداشته باشد، امشب وقتی دوباره به تخت می‌روم رختخوابم به‎‌هم می‌ریزد.
حتی زمانی که مادر یا پدر توضیح میدهد چرا انجام این کارها لازم است ممکن است‌کودک اصرار کند: این منصفانه نیست که من مجبور باشم زباله‌ها را بیرون بگذارم. فقط من که آشغال تو سطل نریختم؛ چرا من باید وسایل بازی را جمع کنم؟شاتون آنها را جمع کند؛ کسی اهمیت نمیدهد که موهایم شانه نشده باشد.

اگر والدین بپذیرند که یادآوری بخش ضروری آموزش مسئولیت پذیری به کودک است کمتر احساس ناراحتی می‌کنند. مادری پس از اینکه دید بعد از این همه آموزش فرزندش حاضر نیست بعد از غذا خوردن بشقابش را از روی میز بردارد تصمیم گرفت روش واقع بینانه‌ای در پیش بگیرد.


به‌جای اینکه با صدای بلند او را سرزنش کند، چرا هیچوقت یادت نمی‌ماند که بشقاب را در ظرفشویی بگذاری؛ به‌سادگی یادآوریها را به روال عادی صرف غذا اضافه کرد: فراموش نکن که بشقابت را از روی میز برداری. مادر، احساس آرامش بیشتری کرد، پسر کمتر تحت فشار قرار گرفت و کار هم انجام شد.
یادآوری در تمام زمینه‌های مسئولیت پذیری اهمیت دارد. کودکان برای راهنمایی دربارۀ امنیت، رعایت حال دیگران، تکالیف مدرسه و تعهدات خانوادگی به روشهای منصفانه احتیاج دارند. در مورد بعضی از مسئولیتها، مثل کارهای خانه یا تکالیف مدرسه، شاید استفاده از یک جدول زمانبندی شده مفید باشد.
کودک هر روز می‌تواند کارهایی را که انجام داده علامت بزند. اگرچه حتی با وجود یک جدول، باز هم بیشتر کودکان نیاز به یادآوری دارند.
اگر فرزندتان دائماً از زیر بار مسئولیتهایی که دلخواهتان است شانه خال می‌کند، انتارات خود را مجدداً ارزیابی کنید. شاید توقع شما بیش از حد توان اوست. سعی کنید یک یا دو مورد از وظایفی را که اهمیت کمتری دارند و او همیشه برای انجام آنها دعوا راه می‌اندازد حذف کنید و ببینید که آیا در انجام بقیۀ وظایف خود احساس مسئولیت می‌کند یا خیر.
همچنین اطمینان پیدا کنید وقت آزاد برای بازی و دنبال کردن طرحهای خلاق در نظر گرفته‌اید. اگر او مجبور است بخش اعظم وقتش را به وایفی بپردازد که مورد علاقه‌اش نیست برای انجام کارهای مورد علاقه‌اش دچار ناراحتی و آشفتگی شدیدی خواهد شد.
در آموزش مسئولیت پذیری، مانند دیگر عرصه‌های پرورش کودک، متوجه می‌شوید زمانی که خودتان هم در انجام کارها با فرزندتان مشارکت می‌کنید او بیشتر همکاری می‌کند. به او کمک کنید اتاقش را تمیز و مرتب کند. پیشنهاد کنید وظایف خود را با هم جابجا نمایید، به این ترتیب که او چمن‌ها را آب دهد و شما اسباب بازیها را جمع کنید.
گاهی وقتی او دارد تکالیف مدرسه‌اش را انجام میدهد برای رسیدگی به صورت حسابها یا نوشتن یک نامه کنارش بنشینید. وقتی در ماشین کمربند ایمنی خودتان را می‌بندید از او هم بخواهید کمربندش را ببندد و به او کمک کنید تا در امور خیریه همکاری کند.
اگر بعد از یادآوری وظایفش، او توانایی پذیرش مسئولیت را پیدا کرد، در مسیر درست قرار گرفته است. اگرچه شاید آرزو می‌کردید سرعت یادگیری او در این موارد بیشتر بود، اطمینان داشته باشید تا زمانی که با بردباری، رفتار توام با مسئولیت پذیری در خانه را در او تقویت می‌کنید همچنان شاهد پیشرفت او در این زمینه خواهید بود.
منبع: راهنمای کامل والدین جلد دوم
مسئولیت پذیری کودکان
%D9%BE%D8%B1%D9%88%D8%B1%D8%B4%20%DA%A9%D9%88%D8%AF%DA%A9%DB%8C%20%D9%85%D8%B3%D8%A6%D9%88%D9%84.JPG?s=200xپرورش کودکی مسئول – قسمت اول

پرورش کودکی مسئول در زبان لاتین واژۀ مسئول از ریشۀ واژۀ پاسخ می‌آید. کسی که برای پاسخ دهی توانایی داشته باشد، مسئول است؛ معتمد است و به آنچه از او انتظار میرود، عمل میکند. به‌عبارت دیگر، اگر از انسان مسئول درخواستی شود، به آن پاسخی میدهد. پرورش کودکی مسئول


bigstock-Grumpy-kids-doing-home-chores-60940907-WEB.jpg?s=200xویژگی کودکان مسئولیت پذیر و متعهد

ویژگی کودکان مسئولیت پذیر و متعهد 1. کودک وظیفه شناس تنها به خاطر تایید شدن از طرف دیگران و جلب رضایت آنها به وظایفش عمل نمی کند بلکه همکاری او بنا به دلایل دیگری مثل ارضای حس کنجکاوی ، احساس رضایت از انجام کار ، لذت بردن از یادگیری یا دریافت امتیاز در قبال انجام کار نیز هست. ویژگی کودکان مسئولیت پذیر و متعهد


1007899.jpg?s=200xسپردن مسئولیت به فرزندان

سپردن مسئولیت به فرزندان برای والدین به ویژه مادرانی که دو فرزند و بیشتر دارند کارهای منزل و نگهداری از فرزندان خیلی سنگین است. کارهای روزانه منزل مثل آشپزی ، شستن لباس و تمیز کردن خانه هر روز به ساعت ها وقت نیاز دارد. سپردن مسئولیت به فرزندان


%D8%A7%DB%8C%D8%AC%D8%A7%D8%AF%20%D9%85%D8%B3%D8%A6%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AA.jpg?s=200xتکنیک‌های ایجاد مسئولیت در کودکان

تکنیک‌های ایجاد مسئولیت در کودکان یک عنصر کلیدی در ایجاد حس مسئولیت‌پذیری، یادگیری انتخاب‌های مسئولانه است. بچه‌ها از سنین بسیار پایین مجبورند دست به انتخاب بزنند. انتخاب‌های مسئولانه استعدادی نیستند که بچه‌ها هنگام تولد به‌صورت جادویی و مادرزادی به همراه داشته باشند؛ این امر از طریق تمرین، آزمون‌وخطا و از طریق تجربه‌های زندگی و پیامدهایی که انتخاب‌ها به دنبال دارند، آموخته می‌شود. تکنیک‌های ایجاد مسئولیت در کودکان

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟




ارسال نظر

نام


ایمیل


نظر


  • آخرین مطالب
  • گوناگون