تیک
tik.fileon.ir

چرا زود رنجم

نویسنده : علی بجنوردی | زمان انتشار : 05 تیر 1398 ساعت 12:45

سلام ؛ من خيلي آدم حساس و زود رنجي هستم و متأسفانه بخاطر همين موضوع با نامزدم مشكلات زيادي پيدا كردم. هركاري مي كنم نمي تونم از حساسيت ها و زود رنجي هام كم كنم. خودمم خيلي از اين خصوصيت بدم مياد. لطفاً بهم بگين چيكار كنم تا از شر اين اخلاق بد نجات پيدا كنم.

با سلام و عرض ارادت خدمت شما؛ از اينكه با ما سخن مي گوئيد خرسنديم و اميدواريم كه راهنمای خوبی برایتان باشیم.
پرسشگر گرامي؛ زماني كه زن و مرد در كنار هم اقدام به تشكيل خانواده مي‌كنند بايد با تمام وجود، تلاش كنند تا كانون زندگي آنان گرم باشد و از آسيب‌ها در امان باشد؛ بنابراين چنانچه احساس مي‌كنيد زودرنجي شما موجب شده تا به كانون زندگي شما آسيب برسد، باید براي بر طرف كردن اين حالت تلاش كنيد و از رفتارهايي كه موجب آزار همسرتان مي‌شود خودداري كنيد.
قبل از هر چيز مطمئن باشيد مشكل شما قابل حل است و با كمى صبر و تحمل و انجام بعضى راهكارهاى عملى و تمرين و ممارست، بر اين وضعيت خود فائق خواهيد آمد. شناخت مشكل و تصميم بر انتخاب راه حل مناسب براى آن، نيمى ازمشكل را حل مى‏كند. نكته بسيار مهم اين است كه بايد ريشه و منشأ اين حساسيت شناخته شود؛ به عبارت ديگر بايد بررسى شود كه به چه چيزى حساس هستيد و با دخالت كردن در آن طبيعى است كه حساسيت شما نيز كاهش خواهد يافت؛ همچنین با هر يك از عوامل مختلف جسمى، روحى و روانى، محيطى و اجتماعى و غيره كه اين مشكل را ايجاد و يا تشديد مى‏كند بايد به گونه‏اى خاص مقابله كرد.
واژه زود رنج در فرهنگ لغات فارسي به معني كسي كه زود برنجد و آزرده شود و نازك دل بكار رفته است . از اين منظر مي توان فرد زود رنج را كسي برشمرد كه زود آزرده مي شود و يا به كسي گفت كه بر اثر كنشي منطقي و يا غير منطقي آزرده خاطر مي شود و يا مي توان گفت فرد زود رنج كسي است كه در مقابل يكسري رفتارو برخوردها كه با روحيات و شخصيت او سازگار نيستند، آزرده خاطر مي شود.

در زير به برخي از راه هاي مقابله با زود رنجي اشاره مي كنيم :
1. يكي از علل شايع زود رنجي و عصبانيت، كم خوني مي باشد. فردي كه مبتلا به كم خوني است، بسيار زودرنج و دچار ناراحتي هاي جسمي و روحي مي شود. لذا سعي نماييد با يك آزمايش خون وضعيت جسماني خود را بررسي نماييد. در اين رابطه خوب است بدانيد كه گوشت قرمز سرشار از آهن است و كساني كه كم خوني دارند بهتر است از گوشت قرمز بيشتر از گوشت سفيد استفاده كنند، زيرا آهن موجود در گوشت قرمز بهتر جذب مي شود؛ همچنین غلات، حبوبات و برخی سبزي ها از منابع مهم آهن هستند. البته ميوه ها مقدار كمي آهن دارند و برخي از سبزي ها نيز آهن دارند ولي ميزان جذب آن ها خيلي بالا نيست. توصيه مي شود، همراه با مواد غذايي گياهي، مواد غذايي اسيدي يا ترش نيز مصرف شود كه جذب آهن آن ها افزايش پيدا كند.
2. كاملاً به خود مطمئن باشيد كه مى‏توانيد روحيه خود را تغيير دهيد ولى براى نتيجه گيرى عجول نباشيد، بلكه با خود فكر كنيد بايد حداقل يكسال روى خود كار كنيد و اگر چنين كنيد حتماً پس از آن دگرگون خواهيد شد.
3. همواره در هر مساله‏اى ابتدا از ديگران انتظار بدترين برخورد را داشته باشيد و خود را براى تحمل آن آماده كنيد. اين مساله باعث مى‏شود برخوردهاى بهتر از مورد انتظار، در شما ايجاد خوشنودى نمايد؛ در حاليكه اگر هميشه انتظار برخورد خوب داشته باشيد چه بسا نتيجه عكس خواهيد گرفت.
4. با خود شرط كنيد كه هيچ گاه و در هيچ شرايطى بعد از يك رابطه به آن ديگر فكر نكنيد. مثلا تصميم بگيريد- يا در صورت امكان نذر كنيد- كه اگر فلان رفتار را داشتيد فلان مبلغ صدقه بدهيد، يا شب نماز شب بخوانيد، و يا يك روز روزه بگيريد. كارآيى اين روش، بسيار بالا است و بسيارى از علماى بزرگ بدينسان تمرين عملى و خودسازى نموده‏اند.
5. سعي نماييد رفتار خود را كنترل نماييد، اما با بيان ساده و صميمانه ديگران را از وضعيت رواني خود مطلع نماييد. مثلاً به او بگوييد كه اين رفتار يا حرف شما را آزرده كرده است.
6. براي نتيجه گيري در مورد يك رابطه يا برخورد ديگران و ارزيابي يك برخورد و يا حرف، حتى‏الامكان با افراد عاقل و پخته مشورت نماييد.
7. سعي نماييد بيشتر با افراد خوش خلق و غير عصبى و كساني كه آنها را دوست داريد معاشرت كنيد.
8. در مواردى كه ناراحتى عصبى بر شما فشار وارد مى‏كند در فضاى آزاد و يا دربسته فرياد بكشيد و با مشت زدن به بالشت و يا اشياء ديگر فشار عصبى خود را تخليه نماييد.
9. به تلاوت قرآن و خواندن نماز بيشتر بپردازيد كه به فرموده قرآن : نماز را در طرف روز بپا داريد و در ساعات تاريكى شب كه البته خوبى و نيكى‏هاى شما زشتى‏ها و بدكاري ها را از ميدان بيرون مى‏برد (سوره مبارکه هود، آیه شریفه 114).
10. با همسر خود در اين زمينه صحبت كنيد. احساسات خود ر ا با او در میان گذاريد و از او بخواهيد تا در رفع اين رفتار با شما همكاري كند. به او بگوئيد زودرنجي شما غيراختياري است و براي اينكه بتوانيد بر اين مشکل غلبه كنيد، نياز به زمان و همكاري او داريد.
11. روابط اجتماعي خود را افزايش دهيد تا از اين طريق، ارتباط شما با ساير افراد افزايش يابد و با رفتارهاي گوناگون و متفاوت سايرين آشنا شويد.
12. فراموش نكنيد قرار نيست تمام افراد بر اساس خواسته ما رفتار كنند. به شيوه رفتار آنان احترام بگذاريد و زماني كه رفتاري شما را ناراحت مي كند به جاي اينكه عكس العمل تندي نشان دهيد، فقط احساسات خود را بيان كنيد. به عنوان مثال به فردي كه با رفتار خود موجب اذيت شما شده بگوئيد من از اين رفتار شما احساس خوبي ندارم و يا اينكه رفتار شما موجب دلگيري من شد.
13. با افراد خوش مشرب و اجتماعي ارتباط برقرار كنيد و سعي كنيد از آنان الگو گيري كنيد.
14. شرح موارد فوق را در جدولى بنويسيد و موارد انجام يا تخلف در هر روز را يادداشت نموده و همواره سعى بر تقليل موارد تخلف نماييد.

نویسنده : محمدصادق آقاجانی